ارتش ترکیه روز پنجشنبه، ۱۳ مهرماه، برای دومین روز متوالی خاک سوریه را گلولهباران کرد. حمله ترکیه پس از آن صورت گرفت که سوریه یک منطقه مسکونی در مرز ترکیه را هدف خمپاره قرار داد.
به گزارش خبرگزاری رویترز، توپخانه ارتش ترکیه اهدافی در عمق ۱۰ کیلومتری خاک سوریه را هدف قرار داده است و مخالفان سوری از کشته شدن پنج سرباز سوریه در حملات ارتش ترکیه خبر دادهاند.
این حمله در حالی صورت گرفته است که در عین حال پارلمان ترکیه در جلسهای اضطراری امکان تصویب لایحهای برای پیشبرد عملیات نظامی در خاک سوریه را بررسی میکنند.
نتیجه این نشست هنوز مشخص نیست، اما درصورت تصویب این لایحه، آنکارا مجاز میشود به صورت یکطرفه و بدون دخالت همتایان غربی و عرب خود، از طریق سربازان خود در خاک سوریه، وارد عمل شود.
علیرغم این جلسه اضطراری پارلمان، آنکارا تأکید کرده است که قصد ندارد به سوریه اعلام جنگ کند.
شامگاه چهارشنبه، ۱۲ مهرماه، سوریه یک منطقه مسکونی در مرز ترکیه و در شهر آکچاکاله را هدف خمپاره قرار داد. در اثر برخورد این خمپاره به منزلی مسکونی، پنج تن (یک مادر به همراه سه فرزند دخترش و یک زن دیگر) کشته و دستکم ۱۰ تن زخمی شدند. هنوز مشخص نیست چه این حمله از سوی چه شخص یا گروهی صورت گرفته است.
پس از آن دفتر رجبطیب اردوغان، نخست وزیر ترکیه با صدور بیانیهای اعلام کرد، در پاسخ به آتش نیروهای سوری، ارتش ترکیه هدفهایی را در خاک سوریه مورد حمله قرار داد.
در بیانیه دفتر نخستوزیر ترکیه آمده است: «نیروهای مسلح ما در منطقه مرزی، بلافاصله به این حمله شنیع مطابق قوانین جنگی پاسخ دادند.»
در ادامه این بیانیه آمده است هدفهایی که با رادار در خاک سوریه شناسایی شده بودند، با توپخانه مورد هدف قرار گرفتند.
بیانیه دفتر رجب طیب اردوغان تصریح کرده است: «ترکیه هرگز چنین اعمال تحریکآمیزی از سوی رژیم سوریه علیه امنیت ملیمان را بیپاسخ نخواهد گذاشت.»
در ادامه بیانیه دفتر نخستوزیر ترکیه آمده است که احمد داوود اغلو، وزیر خارجه ترکیه، تلفنی با بان گی مون، دبیر کل سازمان ملل و وزیران خارجه چندین کشور در شورای امنیت گفتوگو کرده و آنها را در جریان این حادثه قرار داده است.
دفتر نخستوزیر ترکیه همچنین تاکید کرده که وزیر خارجه این کشور با دبیرکل ناتو، آندرس فوگ راسموسن، نیز برای برگزاری نشست اضطراری اعضای ناتو صحبت کرده است.
حمله روز چهارشنبه ترکیه علیه سوریه در حالی صورت گرفت که اوایل هفته جاری پس از آنکه در حادثهای مشابه، خمپارهای از خاک سوریه به منزلی در ترکیه اصابت کرده بود، احمد داوود اغلو هشدار داده بود در صورت تکرار این حادثه، آنکارا اقدام مقتضی را انجام خواهد داد.
سوریه تحقیق میکند
در واکنش به این رویدادها، عمران زعبی، وزیر اطلاع رسانی سوریه شامگاه چهارشنبه گفت که نهادهای مسئول سوری درباره طرفی که خمپاره را از خاک سوریه به سمت ترکیه شلیک کرد، تحقیق خواهند کرد.
زعبی در مصاحبه با تلویزیون دولتی سوریه گفت: «نهادهای مسئول درباره آتشباری که باعث شهید شدن یک زن و فرزندانش شد، تحقیق خواهند کرد و در این راه جدی هستند.»
او همچنین افزود: «به خانواده این زن شهید و مردم دوست و برادر سوریه تسلیت میگوییم.»
این مقام مسئول سوری به گلولهباران خاک سوریه به دست نیروهای ارتش ترکیه اشارهای نکرده است.
به گزارش رویترز، در همین حال، بان گی مون، دبیر کل سازمان ملل متحد، از ترکیه خواست که همه کانالهای ارتباطی با سوریه را باز نگه دارد. وی کمی پس از آن، با صدور بیانیهای از سوریه خواست به حاکمیت ملی همسایگانش احترام کامل بگذارد و خشونت علیه مردم سوریه را نیز متوقف کند.
از سوی دیگر هیلاری کلینتون، وزیر خارجه آمریکا با ابراز انزجار از پرتاب خمپاره از مرزهای سوریه با خاک ترکیه، اظهار داشت که واشینگن برای اتخاذ گام بعدی با آنکارا در تماس خواهد بود.
هیلاری کلینتون با اشاره به اوضاع منطقه آن را «بسیار بسیار خطرناک» توصیف کرد.
ترکیه شمار نیروهای خود را در مرز ۹۰۰ کیلومتریاش با سوریه افزایش داده است.
نشست اضطراری ناتو
اعضای ناتو تحت بند چهار این پیمان نشست اضطراری در بروکسل برگزار کردند.
بند چهار پیمان آتلانتیک شمالی، میگوید هنگامی که بنا بر عقیده یکی از اعضا تمامیت ارضی، استقلال سیاسی یا امنیت یکی از اعضا مورد تهدید باشد، اعضای ناتو در این باره نشست مشورتی برگزار میکنند.
بند پنجم پیمان آتلانتیک شمالی نیز میگوید که حمله به یکی از اعضا، حمله به کلیه اعضا به شمار میرود.
پس از برگزاری نشست شبانه اعضای ناتو، در بروکسل، این پیمان با صدور بیانیهای خواستار توقف فوری تعرض به یکی از اعضای خود شد.
سفیران ناتو در بروکسل، با صدور بیانیهای اصابت گلوله به خاک ترکیه را به شدت محکوم کردند.
در این بیانیه تصریح شده است: «متحدان همچنان در کنار ترکیهاند و خواستار توقف فوری چنین اعمال متجاوزانهای علیه یک متحد هستند و از رژیم سوریه میخواهند که به نقض آشکار قوانین بینالملل پایان دهد.»
هیچ نظری موجود نیست:
ارسال یک نظر